De talentcoach
Volgens Luc Dewolf herken je een kind aan zijn “talentblik”, een zogenaamde blik van uiterste betrokkenheid, maar ook plezier, gedrevenheid en tevredenheid.
Talentblikken zijn te achterhalen tijdens “talentmomenten”, activiteiten waar de leerlingen enorm naar uitkijken, waar ze voldoening uit halen en met onuitputtelijke energie te werk gaan. Leerlingen beleven oprecht plezier tijdens deze momenten en vragen niet op een negatieve manier om aandacht. Daarnaast leren ze enorm snel en overtreffen vaak alle verwachtingen. Een talent kan iets heel concreets zijn zoals bijvoorbeeld een talent voor taal of voor wiskunde en wetenschappen, maar ook bijzonder uitgesproken eigenschappen zoals communicatievermogen, leergierigheid, teamplayer en dergelijke worden als talenten beschouwd die in het onderwijs en de latere loopbaan ingezet kunnen worden, een potentieel om ergens heel succesvol in te zijn of te worden.
Om dit talent uit te lokken en te herkennen moeten leraren, opvoeders en ouders een context, een omgeving of werkvormen bieden waar verschillende talenten ingezet en tot uiting gebracht kunnen worden. De relatie met de leerling staat hierbij centraal. Als een leerling op zijn/ haar talent gewezen wordt vindt er een fundamentele verandering in de verhouding met de leraar, opvoeder, begeleider of ouder plaats. De leerling voelt zich gewaardeerd, gerespecteerd en raakt nieuwsgierig naar de persoon die waardering en interesse heeft getoond. Het gevoel van bevestiging, positieve aandacht en complimenten doet kinderen en jongeren groeien en stellen aandachttrekkerij op negatieve manier ver op de achtergrond.
Let wel op volgende punten:
1. Het benoemen van talent en het uitdelen van complimenten moet welgemeend zijn en uit het hart
komen. Je kunt iets niet forceren, en kinderen en jongeren hebben uiterst gevoelige sensoren om
te kunnen peilen of iets geveinsd is of niet.
2. Het compliment of het talent moet iets betreffen waarvan het kind diep van binnen zelf weet dat
hij/zij er goed in is.
Hoe kan je nu in het klaslokaal concreet te werk gaan om de talenten van de leerlingen te herkennen? Welke werkvormen kunnen ingezet worden om iedereen de kans te geven te ontdekken waar hij/zij bijzonder goed in is?
De volgende werkvormen maken deel uit van onze coachingprogramma’s en worden regelmatig vernieuwd en verbeterd. Veel werkvormen zijn geïnspireerd door het werk van Luc Dewulf, met wie wij regelmatig samenwerken.
1. Opwarmingsactiviteiten
Het Complimentenrondje
Leerlingen zitten in een cirkel met een lege stoel in het midden. Om de beurt neemt een leerling plaats op die stoel. De andere leerlingen worden gevraagd om complimenten te geven aan de leerling in het midden en welk talent ze vaak in actie zien in de klas.
Zo wordt duidelijk wie welke talenten heeft en leren de leerlingen hoe ze op zoek kunnen gaan naar elkaars talenten. Daarnaast leren de leerlingen waardering en respect tegenover anderen te uiten en positief hun medeleerlingen te kijken
De Talentendoos
Vraag je leerlingen om voor de eerstvolgende les voorwerpen te verzamelen die zijn/haar talent(en) weerspiegelen. De volgende vragen kunnen helpen om deze voorwerpen te definiëren:
-
Wat zijn mijn talenten en welke voorwerpen beelden dat het beste uit?
-
Wat zorgt ervoor dat anderen mij en mijn talenten waarnemen?
-
Waarover kijg ik het liefst complimenten?
-
Hoe stimuleer en motiveer je mij het best?
-
Welke mensen zijn voor mij belangrijk en waarom?
-
Hoe zou ik mezelf beschrijven als…vriend/klasgenoot/broer/zus/mens?
-
…
Elke les stelt één leerling zijn/haar doos voor aan de klas en geeft uitleg over de voorwerpen. De rest mag hier feedback op geven en andere talenten toevoegen als ze dat willen.
2. Activiteiten tussendoor
De Talentenmarkt
Verdeel kaartjes met verschillende eigenschappen en talenten (je kunt deze zelf maken, je kunt ze door de leerlingen laten maken, maar je kunt ook terugkrijgen op kant en klare toolboxen die op de markt voorhanden zijn) op een tafel. De leerlingen komen in groepjes samen rond de tafel en kiezen een tiental talenten die hen het meest aanspreken en waarvan ze het gevoel hebben dat ze bij hen passen. De uitgekozen talenten worden verwerkt in een persoonlijke mindmap.
Vervolgens bedenken ze in welke situatie en bij welke activiteiten ze dit talent gebruiken.
Met deze activiteit wordt het zoeken naar en ontdekken van talent uitgediept. De mindmap kan in verschillende andere lesvormen weer ingezet worden, bijvoorbaald in discussies en thema’s rondom de toekomst, werk en onze rol in de samenleving (zedenleer, taal,…) en dient voor de leerling tevens ter versterking van het bewust worden van zijn/haar talent en de inzetbaarheid hiervan.
Talententesten
Er bestaan verschillende testen online die jongeren helpen op zoek te gaan naar hun talent.
Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op http://nexttalent.nl/talententest/index/test
Ook zijn er speciale talentenspellen die je in de klas kunt inzetten. Bekijk hieronder eens de inspirerende video over het Jong Talent Spel :
VIDEO ‘het jong talent spel’ (in de dropbox)
Natuurlijk kan je als leraar ook zelf testen creëren. Creativiteit en innovativiteit kennen hierbij geen grenzen !
3. Projecten en jaaractiviteiten
De talentenposter
Deze activiteit kan prachtig gecombineerd worden met een les taal, zedenleer, media of tekenen. Creëer een reusachtige mindmap, collage, presentatie, schoolkrant, … rondom talent en de verschillende talenten binnen de klas en/of de school. Dit is ook de ideale gelegenheid om ook leraren en opvoeders aan het woord te laten over hun eigen talent en hoe de leerlingen deze waarnemen.
Het eindproject kan gepresenteerd worden in een soort vernissage of tijdens een schoolfeest en eindejaarsfeest.
4. Afsluitingsactiviteiten
Het Complimentenrondje
Leerlingen zitten in een cirkel met een lege stoel in het midden. Om de beurt neemt een leerling plaats op die stoel. De andere leerlingen worden gevraagd om complimenten te geven aan de leerling in het midden en welk talent ze die dag in actie hebben gezien.
Zo wordt duidelijk wie welke talenten heeft en leren de leerlingen hoe ze op zoek kunnen gaan naar elkaars talenten. Daarnaast leren de leerlingen waardering en respect tegenover anderen te uiten en positief hun medeleerlingen te kijken
Het Talent van de Dag
Samen of individueel kijk je terug op de dag. Alle leerlingen bedenken voor zichzelf welk talent ze hebben gebruikt en in welke situatie en hoe het talent ingezet kon worden. Ook kan je vragen naar het talent van de dag van hun medeleerlingen te kijken. Door terug te kijken op de dag en de verschillende “talentmomenten” bevorder je zelfinzicht en zelfreflectie en stimuleer je een positieve kijk op anderen bij de leerlingen
Hoe talent herkennen ?
Activiteiten
In de klas
